Home » Over ons » Blog » Wat houdt een terreur truck tegen?

WAT HOUDT EEN TERREUR TRUCK TEGEN?

Afgelopen tijd werden in verschillende steden in Europa terreuraanslagen gepleegd waarbij met een vrachtwagen of een personenauto wordt ingereden op een grotere groep mensen. Denk bijvoorbeeld aan de aanslagen in Nice, Berlijn, Stockholm en London. Ook na de verschrikkelijke gebeurtenis in Barcelona afgelopen week (17-8-2017) duiken op alle nieuwsmedia verschillende artikelen op over de mogelijkheden van het voorkomen van aanslagen met een vrachtwagen. Ook in België is het een actueel discussiethema.  Zoals te lezen in de verschillende media (Het laatste nieuws, nieuwsblad, De Tijd en vele andere nieuws zenders) zijn de meningen nogal verdeeld over de juiste oplossing.

EEN BETONBLOK HOUDT GEEN VRACHTWAGEN TEGEN

In meerdere steden worden betonblokken gebruikt als wegafzetting om vrachtwagens tegen te houden die voornemens zijn een aanslag te plegen. Deze blokken houden echter niet altijd een vrachtwagen tegen. De Tijd publiceerde in april dit jaar een video, waarin te zien is hoe een vrachtwagen met 50 kilometer per uur op de betonnen versperring afrijdt. De vrachtwagen rijdt in op twee betonnen blokken met elk een gewicht van 2,4 ton, de vrachtwagen werd hierbij enkel licht beschadigd en moest door een muur gestopt worden. Mobiele betonblokken blijken niet altijd bestand tegen vrachtwagens die er tegenaan rammen.

Andere nadelen van het inzetten van betonblokken zijn:

  • Moeten geplaatst en weggehaald worden, verbonden met de nodige kosten
  • Zijn vaste opstellingen, dus gewenste voertuigen kunnen ook niet doorrijden. Denk aan hulpdiensten zoals ambulance, brandweer, politie, etc
  • Esthetisch gezien verstoren betonblokken het straatbeeld en schrikken daarmee ook bezoekers af

EEN VERZINKBARE PAAL HOUDT EEN VRACHTWAGEN TEGEN

De crash test die uitgevoerd is op de betonnen blokken is conform M30 classificatie (lees hieronder meer over deze classificatie). Een gelijksoortige test is gedaan met de FAAC J355 M30 Bollard, waarbij één bollard een vrachtwagen tegenhoudt. In onderstaande video rijdt de 6.800 kg zware vrachtwagen met 50 km/uur tegen een M30 Bollard. In de video is te zien dat de vrachtwagen geen enkele kans van slagen heeft.

WAAROM EEN BOLLARD?

Een bollard, wij noemen deze ook wel een verkeerscontrolepaal, kan worden toegepast om doorgangen af te sluiten voor voertuigen. Het voordeel van een bollard is dat deze doorgangen toegankelijk blijven voor voetgangers en fietsers. Wil je dat doorgangen ook voor enkele voertuigen toegankelijk blijven, dan kan een automatisch verzinkbare bollard geplaatst worden. Deze verzinkbare verkeerscontrolepaal kan op bepaalde tijden, voor bepaalde voortuigen en/of door bepaalde sensoren omlaag of omhoog gestuurd worden. Door gebruik van verschillende beveiligde sensoren kan een makkelijke toegang gerealiseerd worden voor bijvoorbeeld noodhulpdiensten. Ideaal geschikt voor binnensteden!

BOLLARDS IN VERSCHILLENDE MATEN EN CLASSIFICATIES

Naast anti-terreur verkeerscontrolepalen zijn ook andere typen bollards verkrijgbaar. Voor minder kwetsbare gebieden voldoen kleinere bollards en is een zware classificatie zoals de anti-terreur versie niet noodzakelijk. Daarnaast zijn er ook vaste uitvoeringen verkrijgbaar en modellen die handmatig te verzinken zijn. Door meerdere typen bollards te combineren kan een mooi samenhangend esthetisch straatbeeld gemaakt worden.

HOE ZIT HET MET DE CERTIFICERING VAN EEN BOLLARD?

 

In België bestaat geen wetgeving/richtlijn voor het toepassen van een specifieke bollard. Bollards worden onder andere getest volgens de Amerikaanse standaard ASTM. Dit staat voor American Society for Testing and Materials published: ASTM F2656-15 – Standard test Method for Vehicle Security Barriers. Naast deze standaard wordt ook de Britse PAS 68:2013 gebruikt, wat staat voor Impact test specifications for vehicle security barrier systems.

De bollard in de video is getest volgens de M30 (anti-terreur) classificatie. Niet in alle situaties is het nodig een anti-terreur bollard te plaatsen. Naast deze classificatie zijn bollards in verschillende afmetingen en grootten verkrijgbaar. Het is afhankelijk van de gewenste beveiliging van de specifieke doorgang, welke bollard gebruikt moet worden. In onderstaand schema is te zien welke voertuigen door welke classificaties tegengehouden kunnen worden.

CONCLUSIE

Naar onze mening is terreur niet geheel te voorkomen, maar kunnen er wel zoveel mogelijk maatregelen getroffen worden om dit proberen te voorkomen. Op kritische gebieden waar veel bezoekers komen en waar wij ook willen dat er veel bezoekers blijven komen, vinden we dat deze gebieden zo veel als mogelijk beschermd moeten worden tegen hedendaagse bedreigingen. Een eenmalige investering in een bollard is natuurlijk groter dan een aantal betonblokken. Vergeleken met betonblokken heeft een bollard een mooiere uitstraling, betere werking en brengt wel de flexibiliteit die op veel plekken noodzakelijk is. En laten we eerlijk zijn, we moeten toch niet gaan besparen op onze veiligheid?

MEER INFORMATIE OF VRAGEN?

Heb je naar aanleiding van ozne blog vragen of wens je meer informatie over bollards in het algemeen of specifieke anti-terreur bollards? Neem dan gerust contact met ons op!